Notícies

04/03/2016

Avaluem la capacitat de revegetació natural de la maresma

28-01-2016 (4)Tècnics del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí estan avaluant la capacitat de revegetació natural de la maresma de la Pletera, en l’àmbit on el projecte Life Pletera està creant el nou sistema de llacunes. Els biòlegs analitzen com s’adapten i com recolonitzen l’espai diferents espècies que s’han trasplantat manualment en la parcel·la on abans de l’estiu es va fer la prova pilot del projecte de desurbanització i restauració ambiental. Es vol determinar quin és el seu percentatge de supervivència i quina evolució segueixen. Es pretén obtenir informació experimental sobre el terreny per valorar fins a quin punt caldrà o no revegetar manualment el nou àmbit de maresma que s’està generant gràcies al projecte Life Pletera.

L’assaig es va iniciar durant els mesos d’octubre i novembre, quan es van recol·lectar llavors i plantes de diferents espècies presents a la zona, com la salicòrnia, el jonc, marí, la salsola i el plantatge marí. Cal tenir en compte que els saliconars són un dels 198 hàbitats d’interès comunitari (HIC) definits per la UE.  La llei els defineix com a hàbitats que es troben amenaçats de desaparició o en regressió, o bé que són representatius d’almenys d’una de les set regions biogreogràfiques en què es troba estructurada la UE. A Catalunya hi ha 94 HIC i a la Pletera en trobem representats 8 d’ells, la qual cosa ens dóna una idea de l’alt valor i de la fragilitat d’aquest espai natural. En concret, aquests HIC ocupen pràcticament el 60% de la superfície de la Pletera, i amb les actuacions projectades aquesta extensió s’incrementarà.

28-01-2016

Les llavors i els esqueixos recol·lectats durant la passada tardor es van plantar en testos. Durant els mesos següents se’n va fer un seguiment i es va concloure que van tenir una gran capacitat de supervivència en el viver temporal. Posteriorment, durant els mesos de gener i febrer es van realitzar una setantena de translocacions al sector on abans de l’estiu s’havia fet la prova pilot del projecte de desurbanització i restauració ambiental del Life Pletera.

Fins al moment, s’ha constatat que les plantes trasplantades sobreviuen amb èxit. No obstant això, caldrà esperar cap a la tardor per tancar l’estudi, ja que és el moment quan es produeix el procés de maduració de les llavors i quan s’incrementa la seva capacitat de dispersió. Llavors es podrà determinar en quin grau colonitzen de forma natural l’espai i si caldrà actuar-hi manualment per ajudar el procés.

28-01-2016 (2) 28-01-2016 (3)

(Imatges cedides per Eva Colomina https://evacolomina.wordpress.com)



Segueix Life Pletera:
Amb el suport de:
LogoLife_Natura20001
AjuntamentTorroella1
ParcNaturalMontgri1
CatedraEcoLitorals1
GrupoTragsa1
Generalitat1
logoUdG
DiputacioGirona1
FundacionBiodiversidadLogo