Notícies

23/01/2018

Conversa oberta dels responsables de la desurbanització de la Pletera i del Club Med, dissabte, a la Pletera

nundo_pletera_27febrerEls màxims responsables tècnics dels projectes de desurbanització i restauració ambiental de la Pletera, a l’Estartit, i del paratge Tudela-Culip (Club Med), al Cap de Creus, mantindran aquest dissabte un diàleg obert, a la Pletera (11.30 h), amb l’objectiu d’intercanviar experiències i reivindicar públicament la necessitat de repensar el territori i promoure pràctiques de regeneració del paisatge. Xavier Quintana, director científic del Life Pletera, i Martí Franch, arquitecte responsable del projecte del paratge Tudela-Culip, explicaran com van concebre i desenvolupar les seves intervencions, que comparteixen molts punts en comú, sobretot de concepte i plantejament inicial, per bé que actuen sobre entorns naturals diferents.

L’acte s’emmarca en el 2n cicle d’intervencions artístiques a la caseta elèctrica de la Pletera, una activitat que promouen el col·lectiu local BUIT i el Bòlit Centre Art Contemporani de Girona, amb la col·laboració del Life Pletera. La conversa-debat es desenvoluparà sota el títol «Urbanitzar a la brava. Dos exemples de desmantellament d’urbanitzacions i regeneració del paisatge al litoral gironí».

Dos referents internacionals
Els dos projectes estan considerats com exemples de bones pràctiques en la gestió del territori i la protecció del paisatge. Hi ha pocs casos similars a Europa, i estan considerats com a referents internacionals en els seus àmbits d’actuació.

DJI05162El Life Pletera té com a objectiu desurbanitzar i recuperar la funcionalitat ecològica dels sistemes costaners de la Pletera, a l’Estartit. Això implica eliminar les parts parcialment urbanitzades i retornar l’espai al seu estat natural. Es tracta d’una iniciativa pionera a la Mediterrània. La maresma de la Pletera inclou un conjunt de llacunes costaneres que van desaparèixer el 1986 per la construcció, a primera línia de mar, d’un passeig i sis illes d’habitatges, de les quals només se’n va completar una. Per fer-ho possible es van abocar tones de runa per enterrar uns aiguamolls preexistents de valor incalculable. La restauració de l’espai permet recuperar el sistema de maresmes, restituir el seu valor ecològic i convertir l’espai en un recurs turístic mediambiental molt potent.

Per la seva banda, la restauració del paratge Tudela-Culip, al Parc Natural del Cap de Creus va representar la intervenció, entre el 2009 i el 2010, en un paratge de 90 hectàrees, on estava situat el poblat de vacances del Club Med. Va comportar la desconstrucció selectiva de 450 edificacions i la gestió paradigmàtica  42.000 m3 de residus, que pràcticament es van reciclar al 100 %; l’extracció de la flora exòtica invasora; la restitució de l’orografia i drenatges per restablir les dinàmiques naturals d’erosió i transport de sediments; i la implementació d’un projecte de l’ús públic que destil·la els valors del lloc, ordenant i jerarquitzant el viari i proposant una xarxa de miradors i identificadors de roques-animal.

tudela1 tudela2

Vídeo divulgatiu de la restauració del paratge Tudela-Culip

Intervenció del col·lectiu n’UNDO
nUNDO1La conversa entre Quintana i Franch tindrà lloc després d’una nova intervenció a la caseta de serveis elèctrics, que en aquesta ocasió anirà a càrrec del col·lectiu n’UNDO, un moviment d’àmbit estatal que va néixer a Madrid i té com a principis “la no construcció, la minimització, la reutilització i el desmantellament”. Està format per persones de diferents disciplines (arquitectura, urbanisme, enginyeria, filosofia, física,  periodisme, comunicació, etc.), que porten a terme un treball en xarxa i transversal mitjançant diferents formes d’organització, adaptades a  cada projecte. N’UNDO defensa que es pot millorar l’entorn no només afegint, sinó restant, i per això desenvolupen un altre tipus d’arquitectura i urbanisme.

Etiquetes:


Segueix Life Pletera:
Amb el suport de:
LogoLife_Natura20001
AjuntamentTorroella1
ParcNaturalMontgri1
CatedraEcoLitorals1
GrupoTragsa1
Generalitat1
logoUdG
DiputacioGirona1
FundacionBiodiversidadLogo