El Life Pletera promou la divulgació sobre la restauració dunar a través de les IV Jornades Recerca i Territori
Aquest matí han arrencat al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, les IV Jornades Recerca i Territori, que enguany s’organitzen des del projecte Life Pletera, a través de la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis i el mateix museu, i es dediquen monogràficament la restauració i gestió dels sistemes dunars. La jornada d’avui ha servit per mostrar exemples de restauració dunar de diferents llocs de la costa mediterrània i atlàntica.
Les ponències s’han tancat a les 17.30 h amb la presentació de la publicació Restauració i gestió de sistems dunars. Estudi de casos. Aquesta monografia, promoguda també dins del Life Pletera, correspon al volum 8 de la col·lecció «Recerca i Territori», que editen el Museu de la Mediterrània i la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis de la UdG, des del 2009. En aquesta ocasió s’ha comptat amb el suport econòmic del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundació Biodiversitat. En aquest nou volum s’hi recullen un seguit de casos d’estudi de restauració dunar portats a terme en diferents indrets de la costa atlàntica i mediterrània, i en diversos països (Espanya, Portugal, Itàlia i França). Es volen mostrar exemples de restauració dunar i explicar com s’han abordat èxits i fracassos. L’objectiu no ha estat escriure una monografia sobre sistemes dunars, ni tampoc un manual de mètodes de restauració, ja que hi ha publicacions importants que compleixen aquestes funcions. En aquest cas, com en el de les monografies anteriors de la col·lecció «Recerca i Territori», es pretén donar elements que serveixin d’exemples, que permetin reflexionar sobre tot el que cal tenir en compte per dur a terme una restauració dunar amb èxit i que ajudin els gestors dels espais naturals en la presa de decisions i en el desenvolupament de bones pràctiques de restauració dunar.
Demà, les jornades es traslladaran fins a la Pletera, per conèixer in situ les accions de restauració que s’hi estan portant a terme. El programa, malgrat tractar una temàtica força especialitzada, ha despertat molt interès i ha comptat amb la participació de mig centenar de persones d’arreu de l’Estat, la majoria d’ells tècnics i gestors d’espais naturals i professionals consultors ambientals i universitaris.
Aquesta és una de les dues jornades tècniques que organitzarà el Life Pletera (2014-2018), en el marc de les accions de sensibilització i difusió que porta a terme durant l’execució del projecte. La propera, programada per al 2018, girarà a l’entorn de les llacunes litorals.
La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, Sandra Bartomeus, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda i presentar les jornades, que segons ha explicat, és una magnífica oportunitat per intercanviar experiències i aprofundir en un aspecte de la gestió ambiental molt important per al nostre litoral. Ha recordat que els sistemes dunars són ambients extremadament fràgils, perillosament amenaçats i en retrocés en molts indrets, que formen part indeslligable del nostre paisatge litoral. Ha recordat la feina que realitzen l’Ajuntament i el parc natural front dunar del municipi i s’ha mostrat molt optimista perquè, «sortosament, arreu del país s’ha anat consolidant una tendència generalitzada cap a la seva recuperació, preservació i valorització».
En un context més general, també ha dit que «la recuperació dels ecosistemes litorals de la Pletera és també, un laboratori a cel obert, un cas d’estudi en què estem aprofitant coneixement derivat d’altres experiències i, a la vegada, estem generant coneixement.» Precisament, la primera de les ponències de la jornada ha anat a càrrec de la geògrafa Àgata Colomer, coordinadora executiva del Life Pletera, que ha fet una detallada presentació dels antecedents i el moment actual del projecte.