Notícies

22/07/2016

El projecte Life Pletera arriba avui a l’equador amb un magnífic balanç de la feina feta

Estat de la Pletera el maig de 2016

Estat de la Pletera el maig de 2016

El projecte Life Pletera arriba avui a l’equador del seu desenvolupament. Es compleixen dos anys justos de la creació del Consell Director, l’ens format per un representant dels diferents socis, que s’encarrega de supervisar la correcta execució del projecte. Aquest va ser el moment en què formalment es donava el tret de sortida a les actuacions sobre el terreny per recuperar la funcionalitat ecològica del sistema de llacunes litorals de la Pletera, alterades des de finals dels 80 per la urbanització parcial de l’espai.

Tot i que el projecte s’inicia el juliol de   2014, més d’un any enrere ja s’havia portat a terme la feina de despatx i la complexa tramitació administrativa per optar a la subvenció del programa Life, el principal instrument financer de la Unió Europea per a la preservació del medi ambient. Aquest programa aporta 1.896.111 euros, el 75% del costat total del projecte, que és de 2,5 milions d’euros. La resta l’aporten l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, com a beneficiari del projecte; la Generalitat de Catalunya (a través del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter), la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona (UdG) i l’empresa pública Tragsa, com a socis. També compta amb el suport, com a cofinançadors, de la Diputació de Girona, i del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundación Biodiversidad.

Amb la meitat del trajecte recorregut, els responsables del Life Pletera fan un balanç molt positiu, tant pel volum de la feina feta, com per la forma com s’han anat desenvolupant i els resultats obtinguts. El bon temps i la manca de precipitacions importants han permès que la maquinària pesada hagi pogut treballar ràpid i sense interrupcions, en un espai molt sensible a les llevantades i a les pluges.

Estat de la Pletera l'octubre de 2015

Estat de la Pletera l’octubre de 2015

Desurbanització i restauració pràcticament enllestides
En aquests moments, pràcticament el 80 % de les actuacions de desurbanització i restauració ambiental programades ja estan fetes, de manera que la franja litoral que ocupava el passeig marítim ha estat substituïda per una banda de llacunes, formada per sis basses, que tenen un règim d’inundabilitat variable. També s’han generat espais que seran ocupats per la vegetació pròpia d’aquests ecosistemes i s’està treballant en la restauració de les dunes litorals.

Itineraris, divulgació i sensibilització
A mitjans de juny es van aturar els treballs sobre el terreny i no es reprendran fins a la tardor. Entre les actuacions més importants, hi haurà la creació de la xarxa d’itineraris per fer visitable la zona. La redacció del projecte ja s’ha encarregat i inclourà, a part del recorregut a peu o en bicicleta, l’adequació de dues de les tres casetes dels transformadors elèctrics, com a mirador de la zona i observatori d’ocells. Per endavant també queda molta feina per fer en l’àmbit de la sensibilització, l’educació ambiental, la divulgació, jornades tècniques i publicacions, una tasca tan important com la restauració ambiental de l’espai.



Segueix Life Pletera:
Amb el suport de:
LogoLife_Natura20001
AjuntamentTorroella1
ParcNaturalMontgri1
CatedraEcoLitorals1
GrupoTragsa1
Generalitat1
logoUdG
DiputacioGirona1
FundacionBiodiversidadLogo