Notícies

21/05/2015

El Life Pletera incorpora la mirada de l’art contemporani al procés de desurbanització i restauració de les maresmes

artpletera_02

Presentació del projecte «Lloc, memòria i salicòrnies. Una mirada des de l’art contemporani a la desurbanització de la Pletera », coincidint amb el Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000.

El projecte de desurbanització i restauració de les maresmes de la Pletera, a l’Estartit, incorporarà la mirada de cinc artistes visuals, amb l’objectiu que facin un seguiment personal de l’evolució dels treballs i reflexionin, des de la seva creativitat, al voltant del concepte de paisatge. Segons els responsables del projecte Life Pletera, amb els treballs resultants d’aquesta col·laboració es vol aportar una visió complementària que enriqueixi la incidència del projecte i es puguin complementar alguns dels objectius relacionats amb l’apartat de difusió i sensibilització. És per això que s’ha demanat a un grup d’artistes que aportin la seva particular mirada sobre el procés de transformació de les maresmes de la Pletera.

S’ha buscat la complicitat d’artistes de diferents disciplines per tal que puguin aportar una visió heterogènia. Tots ells, no obstant això, tenen en comú el fet d’haver treballat o de donar molta rellevància en els seus treballs a conceptes com paisatge, lloc, límit, frontera, memòria o usos de l’espai.

Els artistes que participaran en aquesta iniciativa són Jordi Morell (Salt, 1975), Joan Vinyes (Torroella de Montgrí, 1954), Esteve Subirah (Ullà, 1975), Isadora Wilson (Santiago de Chile, 1984) i Ivó Vinuesa (Barcelona, 1975), que estaran coordinats artísticament per Martí Bosch. Els seus treballs es desenvoluparan durant el procés d’execució del projecte Life Pletera, que es va iniciar l’estiu passat i acabarà el juliol de 2018, i es materialitzaran en diferents suports, espais i intervencions. Cada artista determinarà el tipus de proposta artística que millor s’adapti a les intensions del seu projecte artístic. Tal vegada acompanyaran els treballs de desurbanització, tal vegada els de restauració o tal vegada posant el focus en un lloc i/o moment determinat. Per tal de donar a conèixer les reflexions proposades pels artistes al conjunt de la ciutadania, es preveu la realització d’unes jornades sobre art i paisatge, una exposició amb els treballs i processos realitzats i l’edició d’un catàleg que documentarà els treballs artístics i les reflexions que se’n derivin. El projecte es desenvoluparà sota el títol genèric de «Lloc, memòria i salicòrnies».

artpletera_05La geògrafa Àgata Colomer, coordinadora tècnica del Life Pletera, argumenta que l’art és una magnífica eina per aproximar-nos i difondre els valors del paisatge, més enllà d’altres mirades més relacionades amb l’espai físic en sí. Recorda que «el paisatge no és la naturalesa o el lloc que es contempla, sinó el que es construeix a partir d’aquests, és una construcció cultural i social, per a la qual és necessària una interpretació, a partir de la qual uns elements físics existents es converteixen en un paisatge».

En aquest sentit, recorda que la construcció parcial de la urbanització de la Pletera a finals dels 80 no només va tenir conseqüències mediambientals, sinó que també va suposar una transformació radical del territori entès com a paisatge, ja que es va passar d’un entorn modelat per acció de la naturalesa a un entorn semiurbà, que ha condicionat la nostra mirada i relació amb l’espai. La coordinadora del projecte Life Pletera afegeix que l’expressió artística pot contribuir amb força a fer més compromesos els espectadors en els valors estètics, ecològics, socials i culturals del medi ambient.

artpletera_04Aquest matí, coincidint amb la celebració del Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000, s’ha volgut donar el tret de sortida a aquesta col·laboració entre la mirada artística i el projecte de desurbanització i restauració de les maresmes de la Pletera. Els cinc artistes s’han reunit amb els responsables tècnics del Life Pletera a l’espai on s’han iniciat els treballs de desurbanització. A la sessió de treball també hi ha assistit Laura Puigbert, tècnica de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, un ens pioner a Europa, que ofereix assessorament de l’administració catalana i treballa per a la conscienciació de la societat en general en matèria de paisatge. L’observatori té una línia de treball que vincula l’art i el paisatge, per la qual cosa ha valorat molt positivament la iniciativa artística que es portarà a terme a la Pletera.

 

artpletera_06artpletera_07

Etiquetes:


Segueix Life Pletera:
Amb el suport de:
LogoLife_Natura20001
AjuntamentTorroella1
ParcNaturalMontgri1
CatedraEcoLitorals1
GrupoTragsa1
Generalitat1
logoUdG
DiputacioGirona1
FundacionBiodiversidadLogo