Notícies

19/07/2018

El reconegut artista Pere Noguera tanca dissabte el cicle d’intervencions de la Pletera, promogut pel Bòlit i el col·lectiu BUIT

perenogueraPletera_02

Pere Noguera, en primer terme, durant la presentació, el 4 de febrer de 2017, a la Pletera, de l’edició “Cares B” del Col.lectiu Buit amb Pic Adrian i Jofre Oliveras.

Pere Noguera (La Bisbal d’Empordà, 1941), un dels artistes gironins més reconeguts, clourà dissabte (20 h) el Cicle d’intervencions artístiques a la caseta elèctrica de la Pletera, organitzat pel col·lectiu BUIT Grumolls de Cultura Contemporània i el Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona, amb la col·laboració del Life Pletera. Noguera hi presentarà la intervenció «Pentagrama vertical–pluja terra líquida–donar la mà acció».

A banda del seu prestigi com a artista, els organitzadors del cicle han volgut que fos ell qui tanqués la programació, perquè ja el 1992 va realitzar una intervenció a l’espai, de marcat caràcter reivindicatiu, en un context en què la urbanització estava aturada i l’espai urbanitzat, en substitució dels antic aiguamolls, s’estava degradant.

En aquella ocasió, l’acció de Pere Noguera va consistir en instal·lar unes humils cadires allà on l’arquitectura del passeig emmarcava l’horitzó i, d’altra banda, col·locar unes pilotes medicinals dalt de columnes o al costat dels ornaments esfèrics de formigó que remataven els giratori i les baranes. Segons explica el crític d’art Martí Peran, comissari del projecte “Lloc, memòria i salicòrnies”:  «El gest, minúscul, estava carregat d’eloqüències. No es tractava només d’impostar uns objectes ordinaris que ara es farcien de sentit en trobar un lloc – la cadira accentua i atura la mirada i, al seu torn, les pilotes assenten els ornaments arquitectònics que vagaven esmaperduts – sinó que, amb aquesta intervenció, es revertia tota la significació del passeig.»

perenogueraPletera_01Noguera va iniciar la seva trajectòria en el marc de les noves poètiques pobres, efímeres i conceptuals de la dècada dels 70. La seva pràctica artística es fonamenta en el procés, en la desconstrucció i la fragmentació, cosa que el va aproximar a l’art povera i l’art conceptual. Les seves primeres obres eren escultures en procés, on incorporava objectes, elements de natura, transgredint les fronteres entre escultura i instal·lació. Ha desenvolupat treballs sobre els processos conceptuals de la fotografia i l’electrografia, essent un dels pioners dels treballs amb fotocòpies a la dècada dels 70. També ha aprofundit en el concepte d’“arxiu com a ready-made”, a partir de fotografies i films trobats que exposen una manera d’entendre la imatge i el seu procés.

Art contemporani a la caseta elèctrica
El programa d’intervencions artístiques a la caseta elèctrica de la Pletera es va iniciar el 19 de novembre de 2016 i s’ha desenvolupat en dos cicles, cadascun dels quals ha comptat amb 5 intervencions. Aquesta iniciativa, promoguda pel col·lectiu BUIT i el Bòlit, s’ha relacionat amb l’execució del Life Pletera i amb el projecte d’art contemporani “Lloc, memòria i salicòrnies” que s’ha desenvolupat en paral·lel a l’execució dels treballs de desurbanització i recuperació de la maresma.

En acabar aquesta darrera intervenció, hi haurà un mos i refrigeri (5 €) ofert pel col·lectiu BUIT i poesia noise a càrrec de Gerard Altaió.



Segueix Life Pletera:
Amb el suport de:
LogoLife_Natura20001
AjuntamentTorroella1
ParcNaturalMontgri1
CatedraEcoLitorals1
GrupoTragsa1
Generalitat1
logoUdG
DiputacioGirona1
FundacionBiodiversidadLogo