Notícies

10/03/2017

Iniciem el programa educatiu, sota la coordinació del Museu de la Mediterrània

LP_edu_02Aquesta setmana hem iniciat les activitats vinculades al programa educatiu del Life Pletera, amb la participació, dimarts, d’una vuitantena d’alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Montgrí, i dijous, de mig centenar de 4t d’ESO del Col·legi Sant Gabriel, de Torroella de Montgrí. Les activitats estan coordinades pel Museu de la Mediterrània, d’acord amb el projecte educatiu que ha elaborat, per encàrrec del Life Pletera, la cooperativa per a la sostenibilitat Terregada.

La sensibilització ambiental és un dels pilars importants del projecte de desurbanització i restauració dels sistemes litorals de la Pletera. En aquest sentit, el programa educatiu és una eina que ha de permetre la difusió, a través de l’ensenyament, dels valor naturals d’un espai tan característic, com són les zones dunars i les maresmes que es desenvolupen a la rereduna.

LP_edu_06 LP_edu_05

Per altra banda, l’educació ambiental centrada en el projecte també ha d’ajudar a entendre la importància dels esforços que es destinen a recuperar i salvaguardar a escala global aquests tipus d’ambients, que cal recordar, no representen ni el 3% mundial, juntament amb els aiguamolls. També posarà l’accent en la funció dels espais naturals protegits i de la Xarxa Natura 2000, i els problemes relacionats amb la pèrdua de biodiversitat, amb l’impacte del canvi climàtic i amb la sobrefreqüentació d’espais fràgils situats en zones turístiques.

Les activitats a la Pletera es divideixen en dues jornades. En la primera, els guies realitzen una explicació de les zones d’aiguamolls, així com també del projecte de restauració i, posteriorment, els alumnes participen en una plantada d’arbres de ribera, just a la banda de la mota del riu. Durant el segon dia, es treballa la flora i fauna autòctona i invasora i s’aprofita per fer una activitat pràctica d’extracció d’ungla de gat (Carpobrotus edulis) a la zona nord, una planta que es troba inclosa a la llista de les 100 espècies invasores més perjudicials d’Europa i que és molt present als Països catalans.

Implicació del Museu de la Mediterrània
El desenvolupament d’aquest programa va a càrrec del Museu de la Mediterrània. Un dels pilars d’aquest centre recau en l’acció educativa basada en els valors naturals i culturals del territori. Aquest equipament s’ha convertit, des de la seva fundació l’any 2003, en un important centre educatiu i disposa d’una Àrea d’Educació, que gestiona una coordinadora que també fa la tasca d’educadora. Al llarg de l’any prop de 6.000 estudiants es beneficien de les diferents activitats organitzades.

LP_edu_03 LP_edu_04Segueix Life Pletera:
Amb el suport de:
LogoLife_Natura20001
AjuntamentTorroella1
ParcNaturalMontgri1
CatedraEcoLitorals1
GrupoTragsa1
Generalitat1
logoUdG
DiputacioGirona1
FundacionBiodiversidadLogo