Notícies

28/09/2021

Jornada de ciència ciutadana a la Pletera per conèixer millor el fartet

fartet_tzamora_quintanaA la Pletera hi ha un dels pocs nuclis de població de fartet (Aphanius iberus) de tota Catalunya. Aquest peix, endèmic de la península Ibèrica, es troba en greu perill d’extinció. El projecte LIFE-NATURA “Restauració i ordenació de les llacunes i sistemes costaners del Baix Ter” ha dut a terme actuacions encaminades a millorar la situació del fartet de la Pletera. Des de llavors, i per tal de saber com va evolucionant el seu estat en aquest espai, s’han d’anar realitzant estudis i seguiments de les poblacions.

En aquest marc, la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona, i el Museu de la Mediterrània van organitzar el 18 de setembre una activitat de ciència ciutadana per fer un seguiment del fartet. Les persones participants han observat com s’utilitzen les trampes per agafar fartets de les basses de la Pletera. Amb l’ajuda de científics del grup de recerca GRECO, de l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la UdG, han après a identificar el fartet i a obtenir-ne dades per fer-ne el seguiment (sexe, mida i edat) i, així, conèixer l’estat actual d’aquest peix en aquest punt de l’Empordà.

Aquesta activitat també ha servit per fer una Demo Site del paquet de treball número 4 del projecte Horitzó 2020 actualment en marxa i que s’anomena Ponderful.

fartet1



Segueix Life Pletera:
Amb el suport de:
LogoLife_Natura20001
AjuntamentTorroella1
ParcNaturalMontgri1
CatedraEcoLitorals1
GrupoTragsa1
Generalitat1
logoUdG
DiputacioGirona1
FundacionBiodiversidadLogo