Notícies

30/11/2015

Jornada tècnica amb hidròlegs espanyols a les maresmes de la Pletera

vist_jor_humedales_1La Associación Internacional de Hidrogeólogos Grup Español, en col·laboració amb l’Institut Català de Recerca de l’Aigua, va organitzar dijous i divendres al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) la segona edició de les jornades «El papel del agua subterrànea en el funcionamento de los humedales». En el marc d’aquesta trobada tècnica, el divendres es va programar una sortida durant tot el matí per conèixer in situ les maresmes de la Pletera i el projecte de desurbanització i renaturalització que s’està portant a terme amb ajut del programa europeu Life. Els participants van seguir atentament les explicacions de Xavier Quintana, director científic del Life Pletera; de Jordi Montaner, tècnic de Geoservei SL i gran coneixedor de la hidrologia al Baix Ter i d’Anna Menció, del Departament de Ciències Ambientals de la UdG.
vist_jor_humedales_2Per al Life Pletera és molt important ser present en fòrums, seminaris i jornades d’aquest tipus, ja que és una actuació molt novedosa en l’àmbit de la renaturalització d’espais naturals i, per tant, té un elevat interès des del punt de vista científic i com a model a seguir per a d’altres actuacions similars. De la seva execució es podrà extreure un molt bon coneixement, relacionat amb el comportament de les llacunes, tant les existents com les noves, l’evolució de l’estat tròfic o la capacitat de regeneració del sistema.
En aquest sentit, la UdG està portant a terme el seguiment de l’estat ecològic de les llacunes incloses en l’àmbit del projecte. L’estudi permetrà conèixer les característiques ecològiques de les llacunes i poder determinar si les actuacions projectades en el marc del projecte de restauració tenen l’efecte desitjat i en milloren l’estat ecològic de l’aigua. A més, les dades obtingudes es podran utilitzar per promoure, des de la universitat, investigacions que quedarien al marge dels objectius i del finançament del projecte Life Pletera. També es pretén posar en marxa un sistema de monitoratge permanent mitjançant sondes subaquàtiques que mesurin l’oxigen i la conductivitat. L’objectiu seria el de contrastar si amb aquests dos indicadors es pot implementar un sistema d’avaluació que permetés determinar de manera més senzilla la qualitat de l’aigua en aquest tipus de llacunes.

vist_jor_humedales_3



Segueix Life Pletera:
Amb el suport de:
LogoLife_Natura20001
AjuntamentTorroella1
ParcNaturalMontgri1
CatedraEcoLitorals1
GrupoTragsa1
Generalitat1
logoUdG
DiputacioGirona1
FundacionBiodiversidadLogo