Notícies

02/10/2015

La llevantada permetrà avaluar la capacitat de revegetació natural a la parcel·la on es fa la prova pilot

El fort temporal de llevant d’aquesta setmana ha inundat la parcel·la on estem desenvolupant la prova pilot del Life Pletera. És la primera vegada en què una part de la maresma interior connecta, de manera natural, amb la maresma litoral, des que es va urbanitzar el sector a finals dels anys 80. Fins ara, aquests dos àmbits de maresma es trobaven separats pel passeig i no es relacionaven. Aquest fenomen és totalment desitjable i representa una notícia positiva per al projecte. De fet, recuperar aquesta connexió és un dels objectius  del Life Pletera.

maresma_in_lp_2A partir d’ara, es farà un seguiment per determinar com evoluciona l’espai inundat. Entre d’altres coses, es vol veure si hi ha hagut aportació de llavors procedents de la maresma litoral. S’estudiarà la capacitat de revegetació natural que té l’espai, especialment de la salicòrnia, una planta que juntament amb les llacunes i dunes litorals, està considerada com a Hàbitats d’Interès Prioritari (HIC) per la Unió Europea, perquè es troben en retrocés.

La prova pilot del Life Pletera es va iniciar a mitjan del mes d’abril amb l’objectiu d’avaluar científicament aspectes diversos relacionats amb la qualitat del sòl o la capacitat d’adaptació de la vegetació. S’ha actuat en una superfície de 4.300 m2, d’on s’han retirat uns 6.000 m3 de runa després de rebaixar el terreny uns 70 cm. En aquest espai s’hi han fet bona part de les actuacions incloses en el projecte global. Això servirà per  determinar com reacciona el terreny, un cop retirades les capes de material de rebliment i runes. També s’ha pogut valorar quina és l’estructura i la qualitat del sòl. Ara es podrà avaluar què fa la vegetació, si recolonitza per si mateixa o cal ajudar-la. Les conclusions que se n’extreguin serviran per orientar el gran gruix de les obres de desurbanització i restauració, que s’iniciaran aquesta tardor i s’allargaran al voltant de 6-9 mesos.

maresma_in_lp_1Recuperar la funcionalitat ecològica

Les maresmes litorals tenen una gran importància des del punt de vista de la biodiversitat perquè concentren nombrosos hàbitats i espècies, alguns considerats d’interès comunitari per la UE. El projecte preveu crear un nou sistema de maresma format per tres llacunes d’inundació temporal amb una cota aproximada de 0.30m, intercalades amb tres llacunes d’inundació permanent amb una cota variable. També es preveu la creació d’una nova llacuna a l’oest de la de Fra Ramon. Es vol crear un sistema de llacunes amb plena funcionalitat ecològica, amb zones d’inundació permanent, interconnectades en períodes d’avingudes, però desconnectades en períodes secs, rodejades d’una ampla banda d’inundació temporal o efímera, amb vegetació de maresma associada, i un front dunar ben conservat, que també es preveu restaurar.



Segueix Life Pletera:
Amb el suport de:
LogoLife_Natura20001
AjuntamentTorroella1
ParcNaturalMontgri1
CatedraEcoLitorals1
GrupoTragsa1
Generalitat1
logoUdG
DiputacioGirona1
FundacionBiodiversidadLogo