La regidora de Medi Ambient, Sandra Bartomeus, avalua «in situ» els treballs del Life Pletera
La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, Sandra Bartomeus, va mantenir ahir al matí una reunió de treball amb la coordinadora tècnica del projecte Life Pletera, la geògrafa Àgata Colomer, per tal de conèixer i avaluar, sobre el terreny, en quin punt es troben els treballs de desurbanització i restauració dels sistemes litorals d’aquest sector.
Bartomeus i Colomer van centrar-se, principalment, en la parcel·la on s’ha desenvolupat la prova pilot del projecte. En aquest espai, a finals del mes de maig van finalitzar les tasques per retirar el material de rebliment abocat finals del 80 per construir-hi la urbanització. Es va deixar al descobert el substrat original de l’antiga maresma i aquests mesos s’està fent un seguiment científic per determinar com es comporta el terreny i fins a quin punt es renaturalitza per si sol. Les conclusions que se n’extreguin serviran per aplicar el mètode de restauració ambiental més eficient per a la resta de l’ecosistema.
Sandra Bartomeus va ser nomenada el passat 7 de juliol com a regidoria de Medi Ambient en el nou cartipàs. En el marc de les delegacions que té atribuïdes hi ha la de ser la responsable municipal del projecte Life Pletera, de la qual l’Ajuntament de Torroella de Montgrí n’és el promotor i soci beneficiari. Malgrat el seu recent nomenament, Bartomeus coneix ben a fons el projecte ja que el mandat anterior havia estat regidora de Medi Ambient entre els mesos de juny de 2011 i febrer de 2014. Va ser en aquesta etapa quan l’Ajuntament i la Càtedra d’Ecosistemes Litorals de la Mediterrània van preparar el projecte que es va presentar a la Unió Europea (UE), per tal d’optar a la concessió d’una subvenció del programa Life.
Per a Bartomeus, la recuperació de la funcionalitat ecològica dels sistemes litorals d’aquest sector, inclòs dins del Parc Natural, els aiguamolls del Baix Ter i la Xarxa Natura 2000, representa una gran oportunitat per al municipi tant des del punt de vista ambiental, com de desenvolupament turístic i econòmic local. Recorda que arribar fins aquí no ha estat fàcil i que és el resultat de molts anys de treball i d’esforç de molta gent, gràcies al qual s’està fent realitat una vella aspiració municipal. Ha valorat molt positivament, també, l’equip tècnic i científic que està gestionant l’execució del projecte, així com la implicació activa que mostren els diferents socis de la iniciativa: Generalitat de Catalunya–Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; Empresa de Transformació Agrària (TRAGSA), Universitat de Girona–Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis i Diputació de Girona. En aquesta seva segona etapa com a regidora de Medi Ambient, vol mantenir ben ferm el seu compromís i el de l’Ajuntament per tal que el projecte es desplegui d’una manera exemplar, ja que es tracta d’una iniciativa molt innovadora, amb poc referents similars, que servirà d’exemple, també, per a d’altres projectes de renaturalització d’espais que es vulguin promoure en àmbits similars.