Notícies

19/11/2016

L’art contemporani “inunda” la Pletera

L’artista torroellenca Mar Serinyà ha encetat aquest matí el programa d’intervencions artístiques que el col·lectiu Buit ha programat per als propers mesos en una de les tres casetes elèctriques de la Pletera. La performance s’ha vinculat a la presentació pública del projecte d’art contemporani “Lloc, memòria i salicòrnies”, que s’està desenvolupant de manera paral•lela al projecte Life Pletera. Ha estat, doncs, un matí intens on la cultura i la creativitat s’han trobat amb la desurbanització i restauració ambiental que s’està portant a terme en aquest espai per recuperar la funcionalitat dels sistemes litorals de la Pletera.

art_pletera_1_022 art_pletera_1_011

La jornada s’ha iniciat al giratori del sector nord de la Pletera, al carrer Romaní, de l’Estartit, on s’iniciava l’antic passeig actualment desurbanitzat. Des d’aquest punt es pot observar perfectament el traçat de les noves llacunes i es veu, en primer terme, una de les peces, en procés, que formen part del projecte d’art “Lloc, memòria i salicòrnies”.

art_pletera_1_01 art_pletera_1_02

La presentació de l’acte ha anat a càrrec de la regidora de Gestió Territorial i Medi Ambient de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, Sandra Bartomeus, que ha estat acompanyada pel regidor de Comunicació, Josep Martinoy. Després de donar la benvinguda a tots els assistents i als artistes, Bartomeus ha introduït la figura de Martí Peran, el coordinador artístic del projecte “Lloc, memòria i salicòrnies”. Peran ha fet una explicació genèrica dels objectius del projecte i ha avançat unes pinzellades del tipus de propostes en què estan treballant els cinc artistes que hi participen: Jordi Morell (Salt, 1975), Joan Vinyes (Torroella de Montgrí, 1954), Esteve Subirah (Ullà, 1975), Isadora Wilson (Santiago de Chile, 1984) i Ivó Vinuesa (Barcelona, 1975). Tres d’ells, Subirà, Vinyas i Wilson, han donat més detalls, per bé que en tots els casos els seus treballs es troben en procés.

Art, paisatge i territori
El projecte seguirà el procés del Life Pletera, que finalitza el juny de 2018. S’ha buscat la complicitat d’artistes de diferents disciplines per tal que puguin aportar una visió heterogènia. Tots ells, no obstant això, tenen en comú el fet d’haver treballat o de donar molta rellevància en els seus treballs a conceptes com paisatge, lloc, límit, frontera, memòria o usos de l’espai. Els seus treballs es desenvoluparan durant el procés d’execució de les obres de desurbanització i restauració del projecte Life Pletera, i es materialitzaran en diferents suports, espais i intervencions, amb una exposició programada per al juny de 2018.

Performance d’art
art_pletera_1_02En acabar la presentació, a la qual hi ha assistit un nombrós públic, els assistents s’han dirigit fins a la caseta elèctrica, que es troba a l’entrada del mateix. Quan hi han arribat, l’artista Mar Serinyà es disposava a iniciar la seva performance, penjada d’una corda en una de les parets. A partir d’aquest moment, l’artista torroellenca, amb la utilització del seu cos i d’altres elements, ha pintat tres parets de la construcció, que prèviament havia estat emblanquinada per poder acollir al intervenció. El procés creatiu ha estat seguit amb gran atenció i silenci, en un entorn on fins fa poc dominava el soroll de les màquines durant el procés de desurbanització i construcció de les noves llacunes. Segons ha explicat Serinyà, els colors utilitzats per pintar a cada paret, els elements que ha utilitzat i la forma d’intervenir parteixen de les emocions que li genera el projecte de renaturalitzar un espai natural que havia estat urbanitzat, al qual se li donarà una nova vida i l’ús que li pertocava com essencialment era.

art_pletera_1_01Aquesta ha estat la primera de les cinc intervencions que el col·lectiu Buit ha programat a la mateixa caseta, amb motiu de la presentació del programa d’intervencions artístiques Buit. Grumolls de cultura contemporània. L’actuació de Serinyà és la primera, i a aquesta acció la seguiran Jofre Oliveras (al gener), Cinta Vidal (març), Indi+col·lectiu Buit (maig) i Nico Feragnoli (juny).

Etiquetes:


Segueix Life Pletera:
Amb el suport de:
LogoLife_Natura20001
AjuntamentTorroella1
ParcNaturalMontgri1
CatedraEcoLitorals1
GrupoTragsa1
Generalitat1
logoUdG
DiputacioGirona1
FundacionBiodiversidadLogo