Les llacunes ja comencen a guanyar terreny a la Pletera
Tres mesos després d’haver-se iniciat les obres de desurbanització i restauració ambiental, la Pletera presenta una imatge completament diferent, que ja ens permet fer-nos una idea de com serà el nou sistema de llacunes. Fins al moment s’han retirat més de 48.000 tones de material i només resta en peu un petit tram del passeig marítim i els vials de les diferents illes urbanitzades. S’estima que a hores d’ara s’ha executat un 40% dels treballs de desurbanització, un percentatge força elevat que s’ha assolit, en bona mesura, perquè les condicions climatològiques han estat molt favorables per a l’execució de l’obra. La manca de precipitacions ha permès que la maquinària pesada hagi pogut treballar sense interrupcions, en un espai molt sensible a les llevantades i a les pluges. En aquests moments, el nivell freàtic es troba a nivells similars al d’un mes de juny ordinari. No obstant això, l’aigua ja està ocupant part dels espais on abans hi havia el passeig marítim.
Durant aquests tres mesos, ja s’han pogut fer tres de les quatre llacunes que s’han definit al llarg del recorregut de l’antic passeig. Aquestes grans basses estaran interconnectades, tot i que el seu règim d’inundabilitat serà diferent, ja que n’hi haurà de permanents i de temporals. També tindran un grau diferent de salinitat. Aquesta tipologia varia en funció de la cota a que es troba la seva base de la llacuna. La més baixa, a mig metre sobre el nivell del mar, correspon a una gran llacuna situada, aproximadament, entre els punts on se situaven els dos giratoris del sector sud de la Pletera.
Un cop finalitzi l’actuació en la banda del passeig, es passarà a retirar els vials i el material que es va abocar a les parcel·les on s’havien de fer els habitatges. En aquest sector també s’adequaran quatre llacunes, que tindran un caràcter més temporal, tot i que la seva inundabilitat també dependrà molt del règim de pluges. Fins aquest sector es dirigiran, a través de dos punts, les aigües d’escorrentia de la plana agrícola.
Avui, dia 2 de febrer, coincidint amb el Dia Mundial de les Zones Humides, hem fet balanç dels tres primer mesos d’obres i hem organitzat una visita de seguiment amb els mitjans de comunicació. A l’acte hi han assistit la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, Sandra Bartomeus; el president i el director del Parc Natural, Narcís Coll i Marc Marí; i el director científic i la coordinadora executiva del Life Pletera, Xavier Quintana i Àgata Colomer.
Bartomeus ha fet una valoració molt positiva del ritme d’obra i de la qualitat amb que s’estan fent els treballs, en un espai tan sensible i fràgil. La regidora de Medi Ambient recorda que la retirada del material acumulat en el seu dia per poder cobrir l’antiga maresma i fer el passeig i la urbanització a finals dels 80, s’està fent amb molt cura per no malmetre el substrat de l’antiga maresma. En aquest sentit, ha volgut agrair la gran professionalitat dels responsables i operaris de l’obra, i especialment dels maquinistes i del topògraf que hi estan intervenint, ja que no és una feina fàcil i un petit canvi de nivell, de pocs centímetres, en la cota de la maresma, pot tenir una gran repercussió ambiental.
Paral·lelament a les tasques de desurbanització, el Parc Natural, que també és soci del projecte Life Pletera, continua amb les tasques de restauració del front de dunes litoral.