Notícies

27/01/2018

Matí per repensar i promoure una altra mirada sobre el territori

nundo_franch_1

Martí Franch, Eugeni Prieto (BUIT) i Xavier Quintana.

Els màxims responsables tècnics dels projectes de desurbanització i restauració ambiental de la Pletera, a l’Estartit Parc Natural del Montgrí i les Illes Medes, i del paratge Tudela-Culip (Club Med), al Parc Natural de Cap de Creus, han mantingut aquest dissabte un diàleg obert, a la Pletera (11.30 h), durant el qual han intercanviat experiències i han reivindicat la necessitat de repensar el territori i promoure pràctiques de regeneració del paisatge.

Xavier Quintana, director científic del Life Pletera, i Martí Franch, paisatgista responsable del projecte del paratge Tudela-Culip, han explicat detalladament com van concebre i desenvolupar les seves intervencions, que comparteixen molts punts en comú, sobretot de concepte i plantejament inicial, per bé que actuen sobre entorns naturals diferents.

Els dos projectes estan considerats com a exemples de bones pràctiques en la gestió del territori i la protecció del paisatge. Hi ha pocs casos similars a Europa, i estan considerats com a referents internacionals en els seus àmbits d’actuació.

L’acte s’emmarca en el 2n cicle d’intervencions artístiques a la caseta elèctrica de la Pletera, una activitat que promouen el col·lectiu local BUIT i el Bòlit Centre Art Contemporani Girona, amb la col·laboració del Life Pletera. La conversa-debat s’ha desenvolupat sota el títol «Urbanitzar a la brava. Dos exemples de desmantellament d’urbanitzacions i regeneració del paisatge al litoral gironí».

nundo_franch_1

Xavier Quintana (esq) i Martí Franch (dreta), amb membres del col·lectiu n’UNDO.

“MACROURBANITZACIÓ A LA PLETERA”
Abans de la xerrada, s’ha desenvolupat la segona acció inclosa dins del cicle d’intervencions artístiques, que ha anat a càrrec del col·lectiu nUNDO, un moviment d’àmbit estatal, nascut a Madrid, que té com a principis “la no construcció, la minimització, la reutilització i el desmantellament”. En aquest cas, però, canvien de rol i han concebut una acció basada en la proposta per “re-urbanitzar” la Pletera, per mitjà d’una agosarada urbanització d’apartaments a primera línea de mar, amb tota mena de luxes, d’acord amb el paradigme de desenvolupament contra el qual treballen. Fins i tot han activat un telèfon (901244902) per atendre trucades de possibles compradors i inversors.

nundo_franch_2Segueix Life Pletera:
Amb el suport de:
LogoLife_Natura20001
AjuntamentTorroella1
ParcNaturalMontgri1
CatedraEcoLitorals1
GrupoTragsa1
Generalitat1
logoUdG
DiputacioGirona1
FundacionBiodiversidadLogo