Notícies

11/08/2016

Repoblem una de les noves basses amb mig miler de fartets, un peix en perill d’extinció

Fartet (La Pletera)

Fartet (La Pletera)

Aquest matí s’ha repoblat una de les noves llacunes de la Pletera, a l’Estartit, amb mig miler de fartets, un peix endèmic de la península Ibèrica que es troba en greu perill d’extinció. Precisament, a les maresmes de la Pletera es conserva una de les poblacions més ben constituïdes de l’Estat, tot i que també es troba en un estat molt fràgil. El projecte Life Pletera que s’està desenvolupant en aquest àmbit està creant noves llacunes que seran aptes per establir-hi nous nuclis de fartet i ajudar a millorar-ne la seva supervivència a llarg termini.

L’operatiu d’alliberament dels exemplars ha estat coordinat pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i ha comptat amb l’assessorament del biòleg Quim Pou, de l’empresa Sorelló, especialitzada en estudis al medi aquàtic. També hi han participat un alumne en pràctiques de la Universitat de Vic i tres estudiants de la Universitat de Cardiff, que estan realitzant pràctiques al parc natural.

Fartet. Translocació a la PleteraEls exemplars amb què s’ha realitzat el repoblament s’han extret de la bassa del Pi, una petita llacuna propera que ja existia abans del Life Pletera. En un recent mostreig de seguiment de la població de fartet en aquesta bassa, els tècnics van constatar que hi havia una comunitat molt nombrosa, amb una densitat més gran a l’habitual, i van valorar la conveniència de traspassar-ne una part (translocació). A més, la manca de pluges està fent que la bassa del Pi es vagi dessecant i baixi la concentració d’oxigen, fet que genera un excés de competència entre els peixos, per bé que és una situació normal en aquest tipus d’ecosistemes. No obstant això, es va considerar oportú aprofitar aquesta comunitat per generar un nou nucli de població a una de les noves llacunes. Els tècnics han fet avui un control estadístic de la translocació, i d’aquí a uns mesos faran un mostreig a la nova llacuna per determinar-ne l’evolució.

Fartet (La Pletera)La nova llacuna presenta una elevada salinitat i no té gambúsia, un peix exòtic que competeix i perjudica el fartet. Per tant, té les condicions idònies per l’establiment d’un nou nucli. D’altra banda, la retirada d’un percentatge dels fartets de la bassa on es refugien permetrà reduir la competència dels que es quedin i afavorir que tinguin una major condició física. Els que s’han traslladat tindran majors probabilitats de supervivència i ajudaran a crear un nou nucli.

L’operatiu de traspàs d’una llacuna a una altra no ha estat fàcil, ja que la situació dels fartets de la bassa del Pi era molt delicada degut a la baixa concentració d’oxigen. Per aquest raó, els tècnics han hagut de fer tot el procés amb la màxima cura i rapidesa. El balanç final, però, ha estat molt positiu.

El fartet (Aphanius iberus) viu principalment en zones de maresma, en aigües amb salinitat elevada. El dessecament d’aquests espais al llarg de la història i la regressió més recent de les zones humides per donar lloc a usos urbanístics i turístics, són els principals motius que n’han propiciat la seva regressió. El nou sistema de llacunes de la Pletera constitueix un baluard importantíssim per a la salvaguarda de l’espècie a Catalunya.

Fartet. Translocació a la Pletera. Fartet. Translocació a la Pletera.



Segueix Life Pletera:
Amb el suport de:
LogoLife_Natura20001
AjuntamentTorroella1
ParcNaturalMontgri1
CatedraEcoLitorals1
GrupoTragsa1
Generalitat1
logoUdG
DiputacioGirona1
FundacionBiodiversidadLogo