Notícies

19/11/2015

Visita institucional de l’Ajuntament i l’EMD a les obres de la Pletera

Regidors de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i vocals de l’EMD de l’Estartit han participat aquest matí en una visita guiada per conèixer de primer mà i in situ com evolucionen els treballs de creació del nou sistema de llacunes a la Pletera. Les obres es van iniciar fa dues setmanes i ja són ben evidents els canvis que s’estan produint en l’àmbit d’actuació. A la visita hi han assistit l’alcalde, Jordi Cordon, i el president de l’EMD de l’Estartit, Genís Dalmau, així com tècnics municipals vinculats amb el projecte. Per part del Life Pletera, les explicacions tècniques han anat a càrrec de Xavier Quintana, director científic; Àgata Colomer, coordinadora executiva i de Josep Delàs, delegat de l’empresa Tragsa, responsable de l’execució de les obres. La comitiva municipal ha fet un ampli recorregut per tot el perímetre de la Pletera i s’han aturat en els punts més significatius per poder conèixer què s’està fent i com quedarà l’espai un cop restaurat el sistema de maresmes.

visita_pletera_2La desurbanització del passeig de la Pletera avança a molt bon ritme i la transformació de l’espai és més que notable, quan tot just portem una setmana d’haver-se iniciat les obres. Les màquines han retirat pràcticament dos terços del paviment superficial entre el segon i quart giratori. En aquest tram ja han desaparegut les característiques columnes. En total, es preveu retirar al voltant de 130.000 metres cúbics del material de rebliment que es va abocar per eliminar les maresmes i construir el passeig i els vials de la urbanització projectada.

visita_pletera_1Malgrat l’aparatositat de les obres i la utilització de maquinària de gran tonatge, els treballs es fan amb molta cura per no afectar el fràgil ecosistema de l’entorn. La retirada de tot el material s’ha de fer amb molta precisió per no afectar el substrat argilós original de l’antiga maresma, que segons es va veure en la prova pilot feta la primevera passada, es troba en força bon estat.

La fase de creació del sistema de llacunes és la principal acció del projecte Life Pletera. A mesura que avancin els dies, la intensitat dels treballs s’anirà intensificant, de manera que la transformació de l’espai serà molt accelerada. Per qüestions de seguretat, mentre es fan les obres quedarà tallat a la circulació de vehicles el tram de carrer asfaltat que connecta el sector nord de la Pletera amb l’espai central.

visita_pletera_3L’actuació l’està executant l’empresa Tragsa, té un cost d’1.390.996 euros i un termini d’execució d’entre 6 i 9 mesos. Es vol crear un sistema amb plena funcionalitat ecològica, amb zones d’inundació permanent, interconnectades en períodes d’avingudes, però desconnectades en períodes secs, rodejades d’una ampla banda d’inundació temporal o efímera, amb vegetació de maresma associada, i un front dunar ben conservat, que ja s’ha començat a restaurar.   visita_pletera_4Segueix Life Pletera:
Amb el suport de:
LogoLife_Natura20001
AjuntamentTorroella1
ParcNaturalMontgri1
CatedraEcoLitorals1
GrupoTragsa1
Generalitat1
logoUdG
DiputacioGirona1
FundacionBiodiversidadLogo